16 Şub 2011

BİLGİSAYARDA SİLİNEN DOSYALARI GERİ ALMAK

Geçen gece bilgisayarda fotoğrafları biraz düzenleyeyim derken öyle bir salaklık yaptım ki sormayın...
Yeğenimin,Mustim'in son bir senedir çekilen bir çok fotoğrafı ve videosunu sildim!!!
O dosyayı sildiğim an "başıma kaynar sular döküldü" cümlesini tüm vücudumda yaşadım resmen.Çok kötü bir şey valla.
Ben sileceklerimi genelde geri dönüşüm kutusuna yollamadan direkt shift + delete yaparak siliyorum.Ne gerek varsa...Pratiklik güya.Yapmaz olaydım.Gitti güzelim fotoğraflar,videolar...

Hemen, belki de geri almanın bir yolu vardır diye düşündüm.Hemen google'da aradım ettim,bir iki program indirdim,işe yaramadı.Hem tarama çok uzun sürdü hem de lisans istedi.Sonra farklı bir program daha deneyeyim dedim, Recuva'yı buldum.

Programı kurup hemen çalıştırıyorsunuz.Eğer sildiğiniz dosyanın yerini ve türünü net olarak biliyorsanız tarama çok kısa sürüyor,bir sürü silnmiş dosya buluyor.
(İndirmek için ve kullanımı ile ilgili link bu.
http://shiftdelete.net/silinen-dosyalari-geri-getirmek-5025.html )

Hemen C sürücüsü,resimler-görseller seçeneğini seçtim.Epey fotoğraf buldu ama çoğu "kurtarılamaz" durumdaydı.Kurtarılabilir olanları hemen kurtardım,geri yükledim.Ama malesef yüklenenler içinde de açılmayanlar,hasarlı olanlar oldu.

Sonuç olarak fotoğrafların çok azını,videoların ise hiçbirini kurtarabildim.
Siz siz olun sileceğiniz şeyi ne olur ne olmaz,geri dönüşüme yollayın önce, emin olduktan sonra kaldırın ordan.Bana acı bir ders oldu bu.
Ha eğer siz de benin gibi yanlışlıkla silerseniz,Recuva'yı aklınızın bi köşesinde tutun,şansınıza güvenip kurun.Kim bilir belki tam da ihtiyacınız olan şeyleri kurtarabilirsiniz...

5 yorum:

  1. Recovery My Files ı dene bi de.

    YanıtlaSil
  2. Recovery My Files ı dene bi de.

    YanıtlaSil
  3. @kısaca fd: denedim ama onun taraması bütün bir gece boyunca bitmedi.bir de forumlarda hep kurtardığı bilgileri kaydetme aşamasına geldiğinde şifre/lisans istediğini yazmışlar.

    YanıtlaSil
  4. MiniTool Power Data Recovery 6.0 diyorum. Kendi elimle silmediğim fakat bi anda hard diskten kaybolan koca bir klasördeki bütün dosyaları sorunsuz geri getirdi. Ancak hard diski taraması için bütün bir gün açık bırakman gerekebilir, ben sonuca değdi dedim açıkçası. Bendeki versiyonu deeloper olduğu için key-lisans derdi de yok, bi araştır derim eğer kaybettiklerin çok önemliyse :)

    YanıtlaSil
  5. @aphraell: aa süpermiş, silmemin üstünden zaman geçti gerçi ve zaman geçtikçe geri getirmesi zor oluyor ama deneyeceğim, çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil

ne yazarsan yaz,
ama "adsız" olma.
google hesabın yoksa da,
sonuna ismini cismini yazamayacak kadar ezik davranma,
kaçak oynama.