4 Nis 2011

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI NASIL AÇILIR?

Bir önceki yazıda bahsettiğim isim değiştirme mevzusuna ilişkin adsız birinin, "ben de istiyorum, nasıl oluyor, ne yapılıyor" sorusuna cevap olarak, hem  de belki başka merak edenler ya da öğrenmek isteyenler vardır diye, isim değişikliği davası nasıl açılıyor, elimden geldiğince az karmaşık şekilde anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle şunu belirteyim, bu tür davalar karşıt bir durum yaratmadığından, yani sizin isim değişikliği talebinize itiraz edecek bir kişi ya da kurum olmadığından avukat tutmanıza gerek yok. Başvurusunu, takibini, her şeyini sizin halledebileceğiniz basit bir dava bu. Ha ama tanıdık bir eşiniz dostunuz varsa avukat, size mahkeme günü alma konusunda bir kıyak yapabilir, rica ederseniz. Kalemdeki memurlara rica ederek, en erken şekilde mahkeme günü vermelerini rica edebilir.Böylece süreci hızlandırmış, boşu boşuna 2-3 hafta zaman kaybetmemiş olursunuz.

Bu şartlar altında gelelim, nerden başlayıp, nasıl sonlandıracağımıza...

1.İsminizi neden değiştirmek istediğinizi belirten bir dilekçe yazıyorsunuz.
(Nette çok örnek var kullanabileceğiniz. Ve elbette gerekçeniz "Beni zaten herkes x değil, y isimle bilir" olmalı.)

2.Dilekçenizle birlikte Asliye Mahkemesi'ne gidip başvurunuzu yapıyorsunuz. Dava dosyası alma, dosyayı taratma gibi işlemler var bu aşamada. Adliyedeki memurlar sizi zaten yönlendiriyorlar.
(Bunu yaparken yaklaşık 40-45 lira çıkacak cebinizden.)

3.Dilekçeniz işleme koyulacak. Bu noktada ben tanıdık bir avukat aracılığı ile gittiğim için, mahkeme gününü çok erken bir tarihe, üç gün sonrasına alabildim. Normalde 2-3 hafta bekleniyormuş, mahkemelerin yoğunluğuna bağlı olarak. Ayrıca süreci hızlandırmak için, normalde Nüfus Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Müdürlüklerine posta yoluyla ulaştırılan belgeleri ben elden teslim ettim. Çünkü üç gün içinde o yazılar ilgili yerlere ulaşıp, cevap vermeyeceklerdi. Bunları yaparken herhangi bir ücret ödemiyorsunuz, sadece bir iki kez git gel yapıyorsunuz ki ,çok uğraştırmalı bir şey değil.

4.Geldik mahkeme gününe...Bir şahit yeterli olmasına rağmen, işi sağlama almak için, iki şahidinizle duruşmaya gidiyorsunuz.Şahitler anne-baba-kardeş dahil her yakınlıktaki akrabanız, arkadaşınız, eşiniz dostunuz, hatta sokaktan geçen iki insan bile olabilir. Bu noktada gerçekten sizin için bir nevi yalancı şahitlik yapmayı kabul edecek yakınlarınızın kim olduğunu görüyorsunuz :)

5.Mahkeme zaten işin en kolay kısmı. Beş dakikalık bir olay. Hakim bana adresim dışında bir şey sormadı bile.Şahitlik yapan arkadaşıma, "Nerden arkadaşsınız, kaç yıldır arkadaşsınız, bu şahsı bu isimle biliyorsunuz doğru mudur?" şeklinde üç soru sordu sadece.

6.Sonra geçici mahkeme kararını alıp tekrar Nüfus Müdürlüğüne gidiyorsunuz.

7.Nüfus Müdürlüğünden sonra bir yerel gazeteye ilan veriyorsunuz.
(Yaklaşık 70-80 lira tutuyor.)

8.Şimdi sakin ve bir nebze rahatsınız. Hatta mutlu olmalısınız. İki haftalık temyiz süresini bekleyeceksiniz.Sonra, gazeteye verdiğiniz ilanla birlikte tekrar adliyeye, ordan nüfusa falan gidip yeni kimliğinizin çıkarılması için gerekli işlemleri yaptıracaksınız.

9.Sonra mı?.. Sonrasını ben de bilmiyorum. Sanırım yeni kimlik resmen alındığında her şey biraz daha başka olacak. Daha inanacak insan. Daha mutlu olacak. Resmi olarak yeni isminiz, istediğiniz, seçtiğiniz, beğendiğiniz bir isim olacak. E daha ne olsun..... :)

Belki fazla aşamalı, zahmetli bir iş gibi görünüyor ama değil. Tahminimce asıl iş bundan sonra. Mahkeme kararını çoğaltıp, isminizin geçtiği her yere bu değişikliği bildirmek gerekiyor nihayetinde. Buraya kadar bir zorluk ya da aksaklıkla karşılaşmadım, umarım bundan sonrası da böyle gider.
Ve umarım bu yazı biraz da olsa, benim gibi hayatında bu köklü değişikliği yapmak isteyen kararsızlara gaz, kararlılara da bilgi verici nitelikte olmuştur.
Her zaman dediğim gibi, kimse sevmediği bir isimle yaşayıp ölmek zorunda değil. İsim de sizin, hayat da...O halde nasıl yaşayacağınıza siz karar verin.
Daha fazlasını sormak isteyenlere yine yardımcı olmaya çalışırım, yorum ya da mail yazmanız yeterli...

51 yorum:

  1. Ben o adsız :) Yazı bilgilendirici ve teşvik edici oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. @neva, ne demek rica ederim.şimdi ben de sana, herkesin bana yaptığı gibi "yaa,ismin güzel aslında neden değiştiriyorsun?" diyeceğim, olmayacak. ama güzelmiş sahiden :)
    gerçek ismin buysa tabi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazılırınızı okudum gerçekten içim rahat etti degiştirsem mi diye kararsızdımda.. avukat tutmadım çok yakında benımde davam var bakalım ne olacak..inş zorda kalmam :))

      Sil
    2. ben de avukat tutmamıştım, avukat sadece dilekçe yazma konusunda ve erken bir dava tarihi alma konusunda yardımcı oldu sağ olsun. her şey güzel olacak bence, rahat ol. severek al inşallah yeni ismini ve gel yaz yine buraya :))

      Sil
    3. tşk ederim gerçekten saol kimse açıklayıcı yazmamış senın kadar:))

      Sil
    4. harika

      Sil
  3. mrb. ya ben bişey soracagım benim adım ayhan.. ve ben bi bayanım adımı büşra olarak degiştirmek istiorum. geçerli bi sebep tabi. ama davayı avukat tutmadan açtım. 20 sine mahkemem var. avukat tutulmadı.yaşım da 22 bu davaya anne ve babamın gelme zorunlulugu varmı çunku onlar burda deil. bi de davadan sonra daha ne kadar beklioruz kimlik yenilemek için falan..

    YanıtlaSil
  4. işin aslı bi an çnce dava sonuçlansın istiorum 2 sahitle hallederim gibi gelior... ama tedirginim uzasın istemıorum hiç avukat tanıdıgım yok.. tutuacak durumum da yok o yuzden bilgi edinmek istedim sizden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de avukat tutmadım, rahat ol. anne babanın gelmesine gerek yok. eskiden bu dava anne babaya karşı açılıyormuş o zaman gerekiyormuş ama şimdi nüfus müdürlüğü'ne karşı açıyorsun, mahkeme o gün zaten nüfus'tan bir memur getiriyor kendisi oraya ve 1 şahitle beş dakikada bitiyor olay. ama sen yine de 2 şahit götür bence.

      davadan sonra yanlış hatırlamıyorsam, 15 gün bekliyorduk nüfusa gitmek için. 15 günün sonunda hemen veriliyor yeni kimlik.sonra da zaten mahkeme kararının birkaç kopyası ile her yere başvurma, her yerde değiştirme süreci başlıyor. bankalar, hesaplar vs. gibi...

      dediğim gibi rahat ol, sıfır sorunsuz geçecek umarım mahkemen. itiraz eden yok, avukata gerek yok, "beni zaten herkes büşra ismiyle bilir" diyeceksin. hakim de şahite soracak doğru mu diye, siz nereden ve kaç yıldır tanışıyorsunuz diye soracak ve karar verilecek, bitecek, sen de yeni ismine kavuşacaksın.

      sonucu yazarsan yine buraya sevinirim, bol şans :))

      Sil
    2. evet büyük gün yarın :)) çok heyecan var içimde..benden çok nişanlım heyecanlı o da bana yansıyor haliylee :)) yarını bi atlatalım hemen yazarım sonucu.. sizin yazınızdan sonra rahatladım biraz tşk ederm :))

      Sil
    3. hadi bakalım her şey yolunda gitsin inşallah...bekliyorum gelişmeleri merakla :))9

      Sil
    4. ya hakim şahitleri bile dinleme geregi duymadı tek kelime de konuşmadı direk yazdı. on gun sonra gel kararı al dedi. yani olumludur diye düşünüorum sevindim ama olumludur demi

      Sil
  5. süper süper süper, e hadi geçmiş olsun hayırlı olsun büşra :))) çok sevindim. artık daha mutlu olacaksın ve insanlara ismini söylerken kendini çok iyi hissedeceksin eminim. hep güzellikler getirsin yeni ismin :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tşkkr ederm heycanımı yazdıklarınla biraz bastırmıştım :) şimdi gazete ilanını da verdim 15-20 gun sonra gel git nufus cuzdanını çıkar dediler.. şimdi onu bekliyorum :) tek sorun ailem :D bi onlar eski ismimle devam ediyorlar.. ama tum arkadşlarım yeni ismimle hitap edior ve dedigin gibi iyi hissediyorum kendimi :)

      Sil
    2. gazete ilanı dahil kaç tl ödedin bendebaşvurucam lütfen söylermisin.

      Sil
    3. gazete ilanı dahil kaç tl ödedin bendebaşvurucam lütfen söylermisin.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  6. mrb bende isim değişikliği için baasvurcam ama cesaretim yok suan okuyorum ben eski lise ilkokul vs gbi yerlerede mi belge göndercm ya da sertfklrmı aldgm yerlere nasıl olcak onlar bankalar hesaplar..

    YanıtlaSil
  7. merhaba, ben pembe adımı değiştirmek istiyorum şu an karar aşamasındayım ama şöyle bi sorunum var bu yıl üniversite sınavlarına girdim sınavı pembe olarak kazancm ama üniversiteye yeni adımla başlamak istiyorum mahkeme kararının belgesiyle kayıt yaptırmaya gidersem ösym den falan sorun çıkarmı acaba ???

    YanıtlaSil
  8. merhaba bnde bu davayı açmak istiorum yorumları okuyunca biraz daha içim rahatladı...bnm sorumda şu olucaktı yeni kimliğimizi aldıktan sonra başvurduğumuz her yere mahkeme kararı götrmek zorundamıyız..dielimki yeni kimliğimi aldım ve evlenmek için başvurdum o belgelerde gerekli olucakmı ?? cvp verirseniz çok sevinirim..

    YanıtlaSil
  9. Nüfus Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Müdürlüklerine posta yoluyla ulaştırılan belgeler nedir? Ve toplam olarak her şey dahil ne kadar para çıktı acaba?

    YanıtlaSil
  10. merhaba.. bu isim değiştirme davasını sadece"Beni zaten herkes x değil, y isimle bilir" şeklinde mi yazılmalı..isim değişikliği davalarının açılma sebeplerinde alay konusu,toplum içinde rencide edilebilecek isimler de yazıyor.dilekçede öyle yazsak olmaz mı?

    YanıtlaSil
  11. isminiz sophie olarak mı değiştirdiniz yoksa sophie mi merak ettim bende değiştirmiştim 2 yıl önce güzel anlatmışsınız. 2 yıl önce okusaydım 2 paragraf dilekçe yazdırmaya 20 tl gazeteye de 180 tl vermezdim herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi sorum var iki yıl önce ismimi değiştirdim dedin şuanda sıkıntı çekiyomusun eski ismin devlet kurumlarında telafuz ediliyormu?

      Sil
  12. merhaba ben ismimi değiştirdim kabul edildi yeni kimliğimi almak için bekliyorum ama tekrar yazarken bi hata olursa diye korkuyorm

    YanıtlaSil
  13. ben ismimi değiştrmek istiyorm ama çok kararsızım daha doğrusu kafama takılan şeyler var mesela ismim değiştikten sonra ilerde önceki ismim hastanede okulda tekrar karsıma çıkarmı ne yapmam gerekiyor yardımcı olrsanız sevinirim. ismim nimet

    YanıtlaSil
  14. bnde ismimi degiştirmek istiyorum ama ücreti ne kadar merak ediyorum

    YanıtlaSil
  15. merhaba benim adım şahin çevremde bazı gereksiz insanlar ismimle dalga geciyo takmıyorum kafama ama benimle bi daha dalga gectiklerinde nüfüs kimligimde baska bir isim gösterip onları yerin dibine sokmak istiyorum bu bi sinir felan degil emin olun bazı soruarım var dilekçeyi nereye yazıyoruz ve polise jandarmaya vs neden kagıt gitcek gidicekse ben mi götürcem ltfn bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar, dava öncesi ve sürecinde internetten araştırma yapmış ve bu sayfadan oldukça faydalanmış biri olarak ben de yorumlarımı benden sonraki araştırmacılara yararlı olması için paylaşmak istiyorum.

    Öncelikle belirteyim ki, avukat tutmanıza gerek yok, kendiniz takip edebilirsiniz.

    Ben Ağustos ayında internetten bulduğum bir dilekçe ile Ankara Adliyesi'ne başvurdum. Dilekçede değiştirme sebebinizi belirtmeniz gerekiyor. Ayrıca dilekçeye ek 2 adet şahit bildirmeniz gerekli. Dilekçe ile beraber adliyenin en alt katında gidip vezneden işlem yapıyorsunuz.
    320 civarından bir para alındı benden. Gider avansı dosya masrafı her şey bu tutarın içinde, daha sonra kalan kısmı iade alıyorsunuz.

    Kasım ayına gün verildi. İlk kez hakim karşısına çıkacağım için biraz heyecan yapmıştım. Sanıyorum ki filmlerdeki gibi olacak. Kapıda bir liste var, sırayla alıyorlar. Sıra bana geldi, ilk önce beni içeri aldılar. Hakim dilekçemi okudu, bir kaç soru sordu. Hatta ismimle ilgili espri bile yaptı :) Daha sonra şahiti çağırın dedi. 2 şahit olduğu halde 1 şahiti içeri aldılar. Bu kişiyi hangi isimel tanıyorsun dedi. Bu kadar. Sonra ifadelerimizi imzaladık. 10 gün sonra gel gerekçeli kararı al dediler.

    10 gün sonra değil 30 gün sonra gittim, karar çıkmış. Kararı alarak basın yayın kuruluna gittim. Orada yerel bi gazetede 100 lira vererek ilan verdim. Daha sonra gazetenin bir kopyasını oradan alarak mahkeme kalemine götürdüm.

    10-15 gün içinde savcı imzalar kesinleşmiş kararı alırsın dediler. Ben gene işlerimden olayı 30 gün sonra gittim, kararı aldım. 10 tane fotokopi çektirip kaleme onaylattım.

    Kararı alarak nüfüs müdürlüğüne gittim. Mernise düştüyse karara gerek yok dediler, cidden düşmüş kararı almadılar. 5 dakikada kimliği verip yolladılar.

    Takip etmesi son derece basit bir dava, korkmayın, davayı açtıktan sonra devamı geliyor. Çok şükür hakim ve mahkemenin personeli çok yardımcı oldu. Onlar yönlendirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu arada en son kararı alırken bir yazıyı vezneye götürdüm, 240 lira iade aldım.

      Sil
    2. Arkadaşlar bende başvrdm karar çıktı iki hafta temyiz süresi var bekle dediler.260 tl masraf gtti.fakat resmi gazetede yayınla gibi bişey demediler.iki hafta snra gel dediler.bu gazete olayı kafamı karıştrdı sorun olurmu?yardımcı olursanız sevinirim

      Sil
  17. herşeyi çok güzel anlatmışsınızda ben 4 ay sonra 18ime gireceğim bu isim değiştirmede yaş sınırı vs varmı

    YanıtlaSil
  18. Merhaba benim ismim Gülsüm ismimden ne kadar nefret ettiğimi bugün iyice anladım ve ismimi değiştirme kararı aldım ama benm yaşadığım yer küçük bir ilçe ve tanıdık çok fazla adliyede vs. bu yüzden biraz çekiniyorum ama bu isimle de üniversiteye gitmek istemiyorum. Yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
  19. Benim bir arkadaşım belli bir ücret karşılığında isim ekletmişti bu konu hakkında bilgisi olan var mı çok merak ediyorum yasal olmayan bir yol olabilir mi.Gülsüm

    YanıtlaSil
  20. Sophie yardımcı olur musun lütfen.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba ben nehir.Yani yeni ismim nehir.Eski ismimse raziyeydi.Bende daha bu surecin basindayim ama en onemli asamasini yani dava surecini hallettim ve simdide resmi gateye ilan suresindeyim.Bende ilk baslarda internetten cok fazla yazi okudum ve bni cesaretlendirdj.Umarim benim okuyazdiklarimda sizi cesaretlendirir.İlk olarak yapmaniz gereken kararli olmak ve isminize karar vermek gerisi corap söküğü gibi geliyor:)Ben ilk bastan beri nehir olsun istiyordum ismimi ki olduda ama yinede kararsizlik insanin yakasini birakmiyor.Sonunda erkek arkadasiminda desteğiyle karar verdim.Sirada mahkeme günü almaya geld.Tabi bunun icin yapmaniz gereken hakli sebeplerle hazirladiginiz bir dilekce ve tabi sahitler.İnternette bircok ornegi olan dilekcelerden bironden faydalandim ve guzel bir dilekce hazirladim.Tabi sahitleride belirlemek bir surec.Cunku bu surecte gercek dostlarinizi anliyorsunuz.Tabi birde kimin sizin icin yalanci sahitlik yapavilececegini goruyorsunuz:)))Ben iki sahit belirttim ve biri cocukluk arkadasim kadim dostum ve ablam.Dilekcemi hazirladim ve adliye yoluna koyuldum.İlk olarak benden 238 lira ucret aldilar.Ama ogrendigim kadariyla karar kesin olarak ciktiginda bunun 180 liralik kismini geri alabilecegimi soylediler mahkemenin kalemindeki gorevliler.Kalem demisken ben vasvurumu yapinca davamin yapilacagi davanin kalem bolumune ciktim ve bir ay kadar sonra gorulcek olan davami bes gun sonraya cektirdim rica minnet ikna ederek.Bence dizlerde boyle yapin surec hizlaniyor.Ana tabi bunun icin emniyete gidecek evraklari kendim goturdum.Gelelim dava gunune.Dava saat 10:10 geceydi ama sureci hizlandirmak adina araya sıkıstırıldıgı icin benim dava 10:30 kadar beklettiler.Neyse sonunda siram geldi ve iceri girdim heyecan tavan yapmisti ki cok ciddi bi ortam bekliyodum ama hic bekledigim gibi olmadi.Artik beni sakinlestirmek icin mi gercekten benzettimi bilmiyorum hakim beni bir dizi oyuncusuna benzettigini soyleyerek bi on dk onu bulmaya calisti ve sonunda buldu.Beni issiz adam filmindeki bayan oyuncuya benzetmis ki ordaki diger gorevlilerin de soyledigi sadece gozumun benzedigi ama bana kalirsq hic benzemiyorum:))Neyse donra ismini begenmiyormusun dedi.Bende hayir bana agir geliyor efendim dedim.sahitlerden birini dinledi sadece sonrada kabul etti.Benim anladigim kadariyla formalite gibi hersey Sirf dinlemis olmak icin dinldi sahiti de.Simdide iki gun sonra gecici kararialip resmi gazetede yayimlatacagim sonra kesin karar cikacak.Sizlere son olarak soyleyecegim kendinize guvenin ve kim ne der diye dusunmeyin.Bu sizin hayatiniz ve inanin isim o kadar cok etkiliyor ki insanin hayatini cektigim zorluklari ben bilirim bir tanisma aninda bile ismimin agirligi buyuk bir yuktu ustumde.İsmini degistircek olan herkese soyluyorum kesinlikle yaptigima pisman olmadim sizde kendinize guvenin ve bu yola girin..

    YanıtlaSil
  22. Ben ismimi değiştirdim ama şimdi üniversitesi ye gidiyorum...yeniden mi kayıt yaptırmak lazım yoksa sadece okul kimliğini mi değiştir meliyim ..bu konuda bir bilginiz varmı yardımcı olursanız çok sevinir ...bir sıkıntı çıkar mı okulumla ilgili

    YanıtlaSil
  23. Merhaba. Sonunda duruşma dün yapıldı. Mayısta kendim avukat tutmadan dilekçe vermiştim. Dün için gün verilmişti. Üstelik dilekçemi arzuhalciye yazdırmıştım ve tanık yazmamıştık. Buna rağmen sorun çıkarmadılar. Yanımda 1 arkadaşımla gittim. Hakim onu çağırdı. Malum soruları sordu :) Ve oldu bitti. Duruşma 10:00'da idi. 11:05'te ancak sıra geldi. Dava çokmuş. Gelecek hafta gel kararı al dediler. Üstümden büyük bir yük kalktı. Bir de yeni kimliğimi alırsam deymeyin keyfime. :)

    Babür ŞENTÜRK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekçe ne şahit yazdırmadın arkadaşınla gittin oldu doğrumu anladım

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  24. 18 yasndn sonra isim degisikligi oluyormu acaba ?

    YanıtlaSil
  25. Benim ismim kezban ben nehir yapmak istiyorum dilekceme verdim eylülde mahkemem var dilekçeme beni herkez nehir olarak bilir yazdırdım ama şahit yazdırmayı unuttum mahkeme günü iki arkadaşımı götürsem hakim dinlermi tecrübeli arkadaşlar yardımcı olun lütfen ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  26. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, isminizi değiştirdiniz mi ve bir sıkıntı çıktı mı sınav sürecinde? ben de kpss ye girecegim de biraz korkuyorum bi şey olur diye :&

      Sil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. 2 sene öncesinde ismimi ben de değiştirmiştim. Fakat her yerde sorun olmaya başladı. Mesela en önemlisi hastanelerde halaa eski ismim çıkıyor.yeni isme dair bişey yok. Eski senelerde çalıştığım yerlerdeki sigorta girişlerimde malesef yine eski ismim var ve yeni çalıştığım yerde sigorta girişi yapılırken eski ismim üzerinden yapılıyor. Pişmanlık ve iyi de ismimi değiştirmişim dediğim karmaşık zamanlar oluyor.ya benim tamamlamadigim eksik belgeler var ya da gerçekten bu iş böyle sorunlu....

    YanıtlaSil
  29. bana yardım eder misiniz? kızımın ismini değiştirmek için dava açtım ilgili nüfus dairesi yazmıştım dilekçeye ama kızımın doğduğu ilçe farklı nüfusa kayıt yaptırdığımız ilçe farklı:( ne olacak şimdi? neva

    YanıtlaSil
  30. Ben ismime isim eklettirmsk için bugün başvurdum benden harç(masraflar) için 288 tl istediler ben de internetten bulduğum dilekçe örneğiyle başvurdum ama tanık yazmadım mahkeme günü 2 arkadaşımla gelsem olur mu? Bilgisi olanlar yazabilir mi?

    YanıtlaSil

ne yazarsan yaz,
ama "adsız" olma.
google hesabın yoksa da,
sonuna ismini cismini yazamayacak kadar ezik davranma,
kaçak oynama.