12 Oca 2012

İSMİMİZİ DEĞİŞTİRDİK YA SONRA..?

Burayı takip edenler bilirler, bilmeyenler için kısaca özetleyeyim, ben birkaç ay önce ismimi değiştirdim. Evet, anne babamın binbir özenle (!) seçip bana uygun gördüğü o muhteşem (!) ismi gidip mahkeme kararı ile değiştirdim. Şurada anlatmıştım.

Garip bir şey aslında insanın kendine isim bulması, beğenmesi, içine sindirmesi. Ben yıllardır ismimi değiştirmeyi istememe rağmen, karar verip harekete geçişim birdenbire oldu. Dolayısıyla seçtiğim isim de biraz aceleye geldi. Yo yoo, asla şikayetçi değilim kararımdan. Sonuçta pek çok isim o eski ismimden iyi olacaktı. O yüzden çok da düşünmeye gerek yoktu. Hem insanın çok değişik alengirli bir ismi kendine layık görmesi biraz megolamanlığa kaçacağından çok da kafa yormadım ve sevdiğim, beğendiğim hep de beğeneceğim bir isim seçtim kendime ve oldu. Nasıl olduğunu da, yani işin hukuki sürecini de şurada anlatmıştım.



Geçenlerde bir takipçim mail atmış, "Ee, hikayenin devamı gelmedi, merak ediyorum, hem ben de aynı dertten muzdaribim, anlatabilir misin" diye...Hay hay, elbette! Biri bana  "anlat" demeye görsün. Çok iyi bir anlatıcı olduğumdan değil, çünkü ben bir şey anlatırken daldan dala atlama huyum çoktur ve toparlama yetim azdır, tıpkı şimdi olduğu gibi...Evet iyi bir anlatıcı değilim ama anlatmak hoşuma gidiyor bildiğim bir şeyi. O yüzden gelin bakalım, hikayenin devamında kahramanımız nelerle karşılaşmış...

Valla dediğim gibi, isim değiştirmek çok da sık rastladığımız bir durum değil. O yüzden insanların verdiği tepkiler çeşit çeşit. "Ben alışamam" diyenler, "Eski ismin daha güzeldi"ciler, kendine alışamıyor süsü verip sizi gıcık edenler...Bir kere her şeyden önce bu sizi gıcık etmeye çalışanlara karşı gardınızı sağlam alın. Gerçekten şaşıranla, bunu yalandan yapanı ayırt edin, tepkilerinizi ona göre koyun. Ben, beni ciddiye almayan kimseyi ciddiye almadım ve eski ismimi söyleyip eblek eblek sırıtan kimseye de sinirlenmedim, hepsini kendi haline bıraktım. Gerçekten şaşıranlara da, "Naber x?" dediklerinde, gülümseyerek "x kim?" dedim, devam ettim. Buradaki x, elbetteki eski ismim :)) Yani insanları çok ciddiye almamak lazım. Hepsinin inadı elbet bir yerde kırılacak, elbet kanıksayacaklar bu yeni durumu.

Aileme, eşe dosta dedim ki hemen telefondaki adımı değiştirin. Buradan başlamalarını istedim, hepimiz için kolaylık olur diye. Zaten ailem beklediğimden daha hızlı alıştı. Bunda 4 yaşındaki yeğenimin emeği büyük. Kendisi yanlış söyleyen herkesi uyarıyor sağ olsun, onun adı Gökçe diye :))

Arkadaşlarım da kolay alıştılar diyebilirim. Hala alışamayanlar var tabi, düşünün 8 ay oldu ama o alışamayanlar yüzyüze çok sık görüşemediğim, uzaktaki arkadaşlar. Hemen her gün gördüğünüz, ya da sık haberleştiğiniz insanlarda bir problem yok.

Sosyal hayatı bir kenara bırakırsak, mahkeme olduğu gün benim ilk yaptığım şey, yeni bir mail adresi almak oldu. Sonra iki hafta geçip de yeni kimliğimi alınca, uzun zamandır kullanmadığım halde yeni bir facebook hesabı açtım, arkadaşlarım daha çabuk kanıksarlar niyetiyle.

Sonra da yavaş yavaş, banka, telefon hattı gibi işlerle uğraştım. Ki bu kısım çok kolay oldu. Sadece mahkeme kararınızı gösteriyorsunuz ve onlar sizin adınıza dilekçe yazıyorlar, ya da sistemde güncelliyorlar, bankalar yeni kart istiyorlar, bir iki haftaya geliyor vs. Sorunsuz ilerliyor bu noktada işler. Ama ben hala sağlık güvencesi bilgilerimi güncellemedim, onu epey salladım, bir ara el atsam iyi olacak. 

Sonracığıma başka ne vardııığğ? Hah, diploma! Bak işte orada bir sıkıntı var. Diplomanızla ilgili hiçbir değişiklik yapamıyorsunuz malesef. Mezuniyet tarihinizden sonraki hiçbir değişiklik, hiçbir şekilde diplomanıza yansıtılamıyormuş. Koskoca kütükte değişiyor adınız, ama diplomaya söz geçmiyor. Bana biraz saçma geldi, ama yapacak bir şey yok. Diplomamla ilgili bir başvuru vs. yapmam gerektiğinde diplomanın hemen peşinden mahkeme kararını veriyorum oluyor bitiyor, sıkıntı yok. Ama işte orada eski isim yazması batıyor bazen. Bu arada mahkeme kararı demişken, onun birkaç aslı gibidir diye kopyasını alın muhakkak mahkemeden. Çünkü nerede lazım olacağı hiç belli olmuyor. Hatta ben bir kopyasını sürekli nüfus cüzdanımla birlikte taşıyorum, ne olur ne olmaz...Ama sevmediğiniz bir isimden kurtulmanın bedeli olarak bu yükün sözü bile olmaz...

Ehliyet...Ben ehliyetimi ismimi değiştirdikten sonra aldığım için o kısımla ilgili bir şey diyemeyeceğim. Şu var, ehliyetimi alacağım gün, maliyeye gittim para yatırmak için. Orada eski ismim çıktı. Dedim ki yok benim adım bu, ben değiştirdim. Hemen birkaç masa ötede sicil güncelleme mi ne, öyle bir yere yönlendirdiler, mahkeme kararının kopyasını uzattım (her zaman taşımakta fayda var demiştim), bir dakika içinde sistemde değişti ismim. Hiçbir sorun çıkmadı yani bugüne kadar...

Bunların dışında geçenlerde bir şeye dikkat ettim ki, diplomanın dışında isminizi asla değiştiremeyeceğiniz başka yerler de var maalesef. Mesela, arkadaşlarınızla çektiğiniz bir video, sizin için yapılan bir slayt vs. Ama bunların hepsi hatıra olduğu için çok da rahatsız etmiyor sanırım. Ha, sonra mesela kitaplar...Sanki ismimi çok severmişim gibi, eskiden aldığım neredeyse her kitaba ismimi yazmışım, şimdi karalasam olmaz, yırtsam hiç olmaz, kalsın öyle dedim vazgeçtim. Çok da kasmamak lazım...Onca yıl o isimle yaşamışız kolay mı...Ha yakın çevrenizde artık yeni isminizle biliniyor, insanlara artık kendinize ait hissettiğiniz bir isimle mi tanıtıyorsunuz kendinizi...Gerisi önemli değil. Yani ismini sevmeyenler, değiştirmek isteyenler, bence hiç daha fazla zaman kaybetmeyin, yapın!

Çok uzun oldu belki ama aklıma gelen her ayrıntıyı yazmak istedim, umarım faydalı olur. Yine de akılda kalan sorular olursa buradayım, daha da anlatırım.


46 yorum:

  1. yoo uzun olmadı hep merak ederdim ismin neydi ne oldu diye ben sophie olursa şaşırmazdım hani:)) Gökçe modern güzel bir isim ne kadar Gökçe tanıdıysam güzel kızlardı, üst kısımdaki fotoğrafta sen de öylesin maşallah canım:) Bneim de annem değiştirmiş gençken, annemin tek şansı değiştirdiği isimle tanınması, bir isim konulmuş ve hiç hitap edilmemiş bu da garip.

    YanıtlaSil
  2. Ucunda kurtulmak istediğin eski ismin olduğundan sana bu süreç kolay gelmiş.
    Ama valla ben üşenir yapamazdım o kadar şeyi.:)
    Helal olsun der,giderim.:)
    Hayırlı da olsun tabii.:)

    YanıtlaSil
  3. ablamın hayalini gerçekleştirmişsin . umarım yeni adın sana uğur getirir . adınla yaşa !

    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. hayırlı olsun yeni ismin ;)

    YanıtlaSil
  5. Isim degistirmek mi?!
    Ne zamandir düsündügüm ama artik unutmakta oldugum seyi tekrar aklima soktun. Evet ismimi sevmiyorum, cünkü hic sevmedigim ve bana kazigin en büyügünü atmis olan halam koymus bu ismi bana. Hem de annem baska bir isim düsündügü halde!
    Anlami her ne kadar güzel olsa da ismim tam bir teyze ismi. Insanin yasitlarindan bir tane adasi olmaz mi ya?

    Bir ara gercekten istiyordum degistirmeye fakat daha 18imi doldurmamistim ve isim degistirme isinin cok zor oldugunu saniyordum.
    Su an aklimda isim yok. Aslinda burada kullandigim sanal ismimi reelde de kullanmayi cok isterdim ama ne kadar mümkün bilemem... O yüzden en iyisi gecerli ve icime sinen bir isim bulmak.

    Merak ettigim bir sey var; eski ismimiz kimligimizden siliniyor mu yoksa yenisiyle birlikte onu da kullanmak zorunda miyiz?

    Isim degistirme olayini tekrardan aklima soktugun ve beni gaza getirdigin icin tesekkürler... :)

    Slania

    YanıtlaSil
  6. @tarih 84: pudra tozum benim teşekkür ederim. sophie hiç aklıma gelmedi desem inanır mısın...olmaz hani ama yine de düşünmedim bile, enteresan :))
    annen şanslıymış, o kolay bir değiştirme. ben hala "aa neden değiştirdin?" soruları ile uğraşıyorum.

    @missbone: yok aslında yapması yazmasından daha kolaydı biliyor musun. hem gerçekten istemediğin bir isim için uğraşınca kolay geliyor insana dediğin gibi :))

    @kibritçi kız: çok teşekkür ederim ama ablan için de umarım hayal olarak kalmaz, anlat, okut ve o da yapsın:))

    @mesut şen: mesut şeeennn...döndün mü sen yahu?
    ve teşekkür ederim :))

    @slania: yap yap yap! git ve değiştir. inan ki zor değil. yazması daha uğraştırdı beni. ve yakın çevren o kadar kolay alışıyor ki...

    ben de yıllarca içime sinen bir isim olsun diye bekledim ama baktım ki, seçeceğim her isim o bana koyulan isimden iyi olacak, o yüzden Gökçe ismi içimi açtığından bende iyi hisler uyandırdığından Gökçe olsun dedim. Yani yeni isme çok takılma, sevmediğin isimden kurtulmak burada önemli olan.

    ve kimlikte eski isim siliniyor, bütün nüfus bilgilerinde sadece yeni ismin oluyor. resmi olarak eski isminin değişemediği tek yer diplomalar. onun dışında her yerde sadece yeni isim. umarım ben bir vesile olurum ve değiştirirsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ismimi değiştirdim 2 hafta oldu kimliğimi alalı fakat e okul üzerinde hala değişmedi eski ismim var acaba ne yapmam gerekir

      Sil
  7. hiç alışmaya niyetli değilim

    YanıtlaSil
  8. @tugi: al işte!!! alışacaksın dostum, başka yolu yok :)

    YanıtlaSil
  9. Yok, dönme falan yok :D Arada açıp okuyorum eskileri be kuzum, hepsi bu.

    YanıtlaSil
  10. @mesut: askerden döndün ama değil mi....kaç ay oldu yahu...
    bu arada blog gitti mi bana mı öyle geliyor? yazarsan seviniriz tekrar :)

    YanıtlaSil
  11. Askerlik bitti , 4 ay oldu. Blog uçtu.

    Tekrar yazarsam ben de sevineceğim, bakalım.

    YanıtlaSil
  12. Aynı şeyi yapıp bende ismimi değiştirdim ben de gökçe :)ilk etapta çok zorlandım bunun yüzünden işimi bile bıraktım bende saplantı haline gelmişti :)ama şimdi yeni ismimle yeniden başladım iyiki de yapmışım

    YanıtlaSil
  13. yazınıda kararınıda yeni adınıda çok beğendim,, hayırlı uğurlu olsun, bende isim değişikliği yapma yolunda emin kararlarla ilerliyorum bu gün eşim muhtarlıktan ikametgah kaydı almaya gitti yarın savcılığa gidicez sanırım
    süreç zor aslında yorucu,ama değecek biliyiorum benim ailemin bana layık gördüğü isim kader, küçüklüğümden beri hatırlarım hiç mutlu olmadım bu isimle,genç bir kız olduğumda ise nerdeyse utanmaya başlamıştım ve yeni tanıştığım hiç kimseye adımı söylemzdim,26 yıldır bu isimle yaşıyorum hala seslendiklerinde yabancıgeliyor kulağıma bana ait değil gibi. şuanda mahkemeyle almayı düşündüğüm isim özge,sanırm hep bunu istedim.şimdi gerçek olması için ne gerekiyorsa yapıcam ama benim merak ettiğim şu ben bi kız annesiyim 4 yaşında bi evladım var onun kimliğinde anne adı kader yazıyor ve doğum bilgileride var tabi.. bunu nasıl yapıcam nasıl bi süreç bu?
    tanıdğım avukat var demiştin eğer mümkün olurda benim için bir danışabilirsen sana ömrüm boyunca minettar kalacağıma emin ol.

    YanıtlaSil
  14. Ben de ismimi değiştirdim ama bir sorun var galiba.. lys basvurusundan hemen bir gün önce yeni kimliğimi aldım tamamen değişti ama ösym'de hala eski ismim yazıyordu başvuru tarihi son günü olduğu için mecburen o şekilde başvurumu yaptım. Şimdi sınav giriş yerleri açıklanmış eski ismim yazıyor :( çok korkuyorum bir sorun çıkacak diye
    ben ne yapacağm şimdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada alta yazdığınızı yeni gördüm melike ben :)

      Sil
    2. Vaay be kaç yıl geçmiş isim değişikliğinden. Şimdi düşündükçe ne kadar doğru bir karar veridğimi daha iyi anlıyorum.
      İyi ki kimseyi dinlememişim. İyi ki takmamışım kimseyi.
      Şimdi bana en karşı olan, ismimi bizzat koyan babaannem bile saygı duyuyor Melike diye sesleniyor.
      Siz siz olun hiç kimse için kendinizden taviz vermeyin. Nasıl mutlu olacaksanız öyle yaşayın
      Isminizi beğenmiyor musunuz, yaşınız kaç olursa olsun gidin değiştirin. Mutlu olun ❤

      Sil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. Umarim soruma yanıt bulabilirim.Kpss'ye hazirlanan memur adayiyim.İlk ismimi sildirmek istiyorum fakat okul diplomami değiştirmiyor.İse alimda mahkeme kararını gostermem diplomamın uygunlugu acisindan yeterli olur mu?Bir sıkıntı yasar mıyım?Buna gore ya simdi mahkemeye basvurmayı dusunuyorum ya da ise girdikten sonra ismimi sildirmek istiyorum.Onerileriniz bekliyorum lutfen bilgi verebilir misiniz ?

    YanıtlaSil
  17. Umarim soruma yanıt bulabilirim.Kpss'ye hazirlanan memur adayiyim.İlk ismimi sildirmek istiyorum fakat okul diplomami değiştirmiyor.İse alimda mahkeme kararını gostermem diplomamın uygunlugu acisindan yeterli olur mu?Bir sıkıntı yasar mıyım?Buna gore ya simdi mahkemeye basvurmayı dusunuyorum ya da ise girdikten sonra ismimi sildirmek istiyorum.Onerileriniz bekliyorum lutfen bilgi verebilir misiniz ?

    YanıtlaSil
  18. Bende değiştirdim ismimi aslında isim eklettim dedim eskisi de kalsın belki bi gün bi yerlerde lazim olur die yıllarca düşünüp yapamamistim bi sabah uyanınca dedim bu sefer halledecem bi dilekçe bi miktar paraya bakıyor hepsi ama bi kaç kez adliyeye gidip gelmek gerekiyor bu konu da çok sansliyim çünkü adliye evime 200 metre falandir :) çoğu insan hemen alıştı yeni adıma ailem hariç biraz sıkıntı oldu onlarda halada oluyor ama çok önemli diil bence ama arkadaşlar sosyal hayatım olsun is hayatım olsun olumlu yönde çok değişti kendime olan güvenin artı ve daha aktif bi insan oldum tabiki biraz zahmeti var ama buna değer 3 ay ve yakalasik 400 lira parayı gözden cikarabiliyosaniz hic zaman kaybetmeyin derim dilekçeyi verin sonrası çorap soluğu gibi geliyor zaten...

    Yiğit y.

    YanıtlaSil
  19. merhaba ben nisa :) bende ismimi değiştirdim . senin yeni isminde hayırlı olsun gökçecim . şunu merak ediyorum bu isim değişikliğini ösym de nasıl düzeltebiliz bir bilgin var mı teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  20. Afedersiniz adınız b.k dahi olsa değiştirmeyin hayatınızın en büyük pişmanlığını yaşarsınız. En büyük utancını da gectim eski isminizi bilen insanlar sizi özgüvensiz ezik komplexli biri olarak görür ve saygınlığınızı kaybedersiniz herkes sizinle içten içe dalga geçer ortamlarda geyik konusu olursunuz iyi düşünün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne alakası var arkadaş.milletin lafına göre mi şekil alıcaz.durust ve iyimser insan sizi her türlü kabul eder.her birey kendi ismini seçme özgürlüğüne sahiptir

      Sil
    2. Anonim kişisi her kimsen beni sinirlendirdin baya. Ezik de sensin kompleksli de. Akıllı ve kendinden emin insanlar KENDİLERİYLE ilgili kararları alırken kimseye danışmaz. Senin gibi değersizlik hissi olanlar da kendi hayatını bırakıp böyle başkalarının hayatına maydanoz olur anca.

      Sil
  21. Bende bugün ismimi değiştirdim ve bana duruşma tutanağı verdiler fakat bundan sonra ki prosedürü bilmiyorum herkes farklı bir şey söylüyor yaa lütfen cevap yazarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  22. Kararin fotokopisini vermediler bana soylemediler akillarinami gelmedi bilmiyorum bende unuttum ordayken aklima gelmedi tekrardan mahkemeye gidip onlari almammi gerekir. Baska yolu yokmudur bilen her kimse yazarsa cok sevinirim

    YanıtlaSil
  23. Merhaba benim de dini bir ismim var 'Abdullah' ve benim inanışlarım farklı olduğu için ayrıca milliyetçi olduğumu da göz önüne alarak yeni ismimi Poyraz olarak değiştiriyorum şuan mahkeme sürecindeyim 2 ay sonra mahkemem var sizce birileriyle tanışırken yeni ismimi şimdiden söylemeli miyim yoksa eski ismimle devam mı etmeliyim resmileşinceye kadar? Çünkü ya hakim onaylamazsa diye bir tereddüt var içimde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanıştığın kişi azrail olursa "Abdullah" de, sıradan insanlar olursa "Poyraz" de birader.

      Sil
  24. Bu arada dilekçem de sizinkinin aynısını yaptırmıştım

    YanıtlaSil
  25. Merhaba bende adımı değiştirdim fakat hastanelerde falan eski ismim çıkıyo nasıl duzeltebilirim

    YanıtlaSil
  26. Merhaba bende adımı değiştirdim fakat hastanelerde falan eski ismim çıkıyo nasıl duzeltebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı sorunu şu an ben yaşıyorum hastane de eski ismim gözüküyor napmam lazım :(

      Sil
  27. Gokcecim yeni ismin hayırlı olsun. ..yillarca bende eski isminin ezikliğini yaşadım...yeni ismimle hayatim silbastan oldu gerçekten mucize gibi birşey. ..yenı hayatımı ve yenı ismimi çok seviyorum kendime güvenim kat kat arttı...yurtdışında yaşıyorum sizin iki katı evraklarla uğraştım çok şükür herşey değişti. ..değiştirmek isteyenlere hiç beklemesinler ...bu arada eski ismime bir bakın (döndü) iken Didem oldu...saygilar ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmimi degiştirdikten sonra hastane , ösym gibi yerlerde ismim otomatik güncellenirmi güncellenmezse nereye başvuracağım.

      Liseden mezun oldum ama diplomayı henüz almadım diplomayı aldığımda eski ismim cıkarsa ne yapmalıyım

      Sil
  28. s.a arkadaşlar ben ismimi sevmediğim için değiştirmek istiyorum yani gülünç alay konusu vs olacak bi ismim yok tamamen sevmediğim için istiyorum bunun için mahkeme mi açılır yoksa nüfus müdürlüğüne gidip halledebilirmiyim
    ismimden tiksiniyorum arkadaş yaşım 24 sevemedim bir türlü nefret ediyorum

    YanıtlaSil
  29. Meraba ben geçen sene yks sınavına girdim bu sene de gireceğim bu sene sınavdan önce ismimi değiştirsem sizce bi sıkıntı olur mu?

    YanıtlaSil
  30. İsmimi degiştirdikten sonra hastane , ösym gibi yerlerde ismim otomatik güncellenirmi güncellenmezse nereye başvuracağım.

    Liseden mezun oldum ama diplomayı henüz almadım diplomayı aldığımda eski ismim cıkarsa ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  31. Bende ismimi değiştim kimlikte değişti ama hala e okulda aynı görünüyor bunu nasıl halledicem bilgisi olan yanıtlasın

    YanıtlaSil
  32. Bende de aynı durum yeni kimliğim de geldi fakat hala e okul da değişmedi sorun nasıl çözüldü acaba

    YanıtlaSil
  33. İsminizi değiştikten sonra isminiz resmi işlemlerde ne kadar süre sonra değişti ? Ben de aynı yolalardan geçiyorum şu an ve nüfus müdürlüğüne gitmek için e-devletten adımın değişmesini bekliyorum.

    YanıtlaSil
  34. Merhaba ben isim değiştirmek istiyorum uzun bir süredir. Sebebi sadece begenmemem değil, beni tanıyan herkesten uzaklaştım akrabalar hariç tabi. Ve geri dönmeye niyetim de yok. Bunun için çok fazla nedenim var. Anlattığın herşeyi anladım ve bunun gibi net açıklayan bir yazı bulamamıştım. Bunun için çok teşekkür ederim sana. Tek aklımda kalan ÖSYM sayfasında isim nasıl değişecek yoksa öyle mi kalacak.

    Dolunay

    YanıtlaSil
  35. Merhabalar, bende isim değişikliği talebinde bulundum ve üniversite kaydı yaptırırken lise diplomasında eski isim yer alacağı için eski isimle mi yoksa yeni isimle mi kayıt yapılacağı. Bu konu hakkında bir bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya bende şuan aynı durumdayım lütfen bişey ogrenmisseniz bilgi verir misiniz

      Sil

ne yazarsan yaz,
ama "adsız" olma.
google hesabın yoksa da,
sonuna ismini cismini yazamayacak kadar ezik davranma,
kaçak oynama.